Toimiiko ilmalämpöpumppu talvella? Kuinka saan lämpöpumpusta täyden hyödyn talvipakkasilla? Tässä artikkelissa syvennymme tarkemmin ilmalämpöpumpun käyttöön talvikuukausina.
Suomen talvi tuo mukanaan monia haasteita, joista yksi suurimmista on kodin pitäminen lämpimänä. Ilmalämpöpumput ovat suosittu valinta monissa suomalaiskodeissa niiden energia- ja kustannustehokkuuden vuoksi. Talvella ilmalämpöpumppujen oikeaoppinen käyttö on avainasemassa, jotta lämpöä saadaan tehokkaasti ja taloudellisesti. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten voit varmistaa ilmalämpöpumpun optimaalisen toiminnan talvella, jotta kotisi pysyy lämpimänä ja energialaskusi kohtuullisina.
Lue myös:
Gree ilmalämpöpumppu on nappivalinta Suomen olosuhteisiin
Valitse Suomen olosuhteisiin sopiva ilmalämpöpumppu
Kun lämpötila laskee pakkasen puolelle, ilmalämpöpumpun suorituskyky ja energiatehokkuus on koetuksella. Laadukkaat pakkaskelien pumput, kuten esimerkiksi Mitsubishi Electric RW- ja LN-sarja sekä Toshiba Haori Nordic Design ovat suunniteltu toimimaan erinomaisesti myös kovilla pakkasilla. Näiden mallien hyötysuhde pysyy korkealla jopa -20 asteen lämpötiloissa, tuottaen lämpöä energiatehokkaasti.
Valitsemalla laitteen, joka on testattu ja todettu toimivaksi Suomen talvisissa olosuhteissa, varmistat, että kotisi pysyy lämpimänä koko talven ajan ilman, että energiankulutus nousee kohtuuttomaksi.
Tutustu tarkemmin ilmalämpöpumppuvalikoimaamme
Vinkit tehokkaaseen talvikäyttöön
- Lämpötila: Älä lämmitä täydellä teholla – liian korkea lämpötila kuormittaa järjestelmää ja lisää energiankulutusta. Valitse hieman matalampi lämpötila, jotta laite toimii energiatehokkaasti.
- Puhaltimen nopeus: Säädä puhaltimen nopeutta tilan mukaan. Pienemmissä tiloissa ja vähäisemmällä lämmöntarpeella puhaltimen nopeus voi olla alhaisempi. Suuremmissa tiloissa ja kovilla pakkasilla nopeutta voidaan nostaa, jotta lämpö jakautuu tehokkaammin. Ota huomioon, että korkeampi puhallusnopeus voi nostaa laitteen sähkönkulutusta sekä aiheuttaa epämiellyttävän vedon tunteen.
- Hyödynnä esilämmitystä: Jos laite on ollu pitkään suljettuna, käytä kompressorin esilämmitystoimintoa ennen laitteen käynnistystä. Kuten autoissakin, kylmäkäynnistys ei tee hyvää moottorille.
- Älä sammuta laitetta pakkasella: Talvikäytössä ilmalämpöpumppu kannattaa pitää kellon ympäri toiminnassa. Jatkuvat uudelleenkäynnistyksen pakkaskeleillä rasittavat järjestelmän komponentteja, mikä voi johtaa pumpun ennenaikaiseen hajoamiseen.
- Pidä ulkoyksikkö puhtaana lumesta: Lumen kertyminen ulkoyksikön ympärille heikentää ilmavirtaa ja lisää järjestelmän sähkönkulutusta.
Jäänsulatus – Pidä ilmalämpöpumppu sulana
Automaattinen sulatustoiminto
Modernit ilmalämpöpumput hyödyntävät kuumakaasusulatusta, joka toimii kompressorin tuottamalla lämmöllä. Kuumakaasu ohjautuu lauhteenestimen läpi sulattaen siinä olevan jään. Sulatustoiminto aktivoituu automaattisesti, kun laite havaitsee jään muodostumisen. Kuumakaasusulatus on tehokas ja energiatehokas tapa pitää ilmalämpöpumppu sulana verrattuna yksinkertaisempiin lämpövastusten avulla toimiviin sulatustoimintoihin.
Jäänsulatus käsin
Joissain tapauksissa automaattinen sulatus voi pettää, jolloin ulkoyksikkö jäätyy paukkupakkasilla. Laite ei luonnollisesti toimi umpijäässä, ja laite joudutaan sulattamaan käsin. Sulatus kannattaa suorittaa lämpimällä vedellä – älä yritä rikkoa jäätä terävillä esineillä.
Oikeaoppinen asennus varmistaa tehokkaan lämmityksen
Kun hankit ilmalämpöpumpun, varmista että asennus ja suunnittelu toteutetaan sertifioidun ja luotettavan ammattilaisen toimesta. Ammattilainen osaa huomioda kiinteistön erityisvaatimuksen ja muut nyanssit, jotka voivat vaikuttaa järjestelmän toimintaan pitkällä aikavälillä.
Suurin talvikäyttöön vaikuttava tekijä on ulkoyksikön sijainti. Ulkoyksikkö tulisi asentaa paikkaan, jossa ilma kiertää vapaasti laitteen ympärillä sekä suojaan lumelta. Heikko ilmankierto johtaa tehottomaan lämmitykseen ja korkeampaan sähkönkulutukseen.
Sisäyksikkö tulee asentaa keskeiselle paikalle riittävän korkealle, jotta lämmin ilma pääsee leviämään tasaisesti ympäri asuntoa. Paras paikka sisäyksikölle on usein olohuone. Vältä sisäyksikön asennusta keittiöön, sillä ruoanlaitosta johtuva rasvaisempi ilma voi tukkia laitteen suodattimet. Jos sisäyksiköitä asennetaan useampi, kannattaa ne sijoittaa mahdollsimman kauas toisistaan.
Pidä ilmalämpöpumpustasi hyvää huolta
Säännöllinen huolto ja kunnossapito pitää lämpöpumpun tehokkaana myös talvipakkasella. Kun pidät ilmalämpöpumpustasi hyvää huolta, toimii laite täydellä teholla. Ilmalämpöpumpussa on paljon liikkuvia osia, jotka ovat koetuksella varsinkin talvipakkasilla.
Vinkit ilmalämpöpumpun huoltoon
- Puhdista suodattimet kahden kuukauden välein
- Pidä sisäyksikkö puhtaana
- Tarkasta ulkoyksikkö säännöllisesti jäätymisen varalta
- Varmista, ettei ulkoyksikön ympärille ole esteitä, jotka voivat häiritä ilmankiertoa
- Tilaa kausihuolto muutaman vuoden välein
Yhteenveto – Muistilista ilmalämpöpumpun tehokkaaseen talvikäyttöön
Tässä artikkelissa olemme käsitelleet tärkeitä vinkkejä ja käytäntöjä ilmalämpöpumpun tehokkaaseen ja ongelmattomaan käyttöön talvikaudella. Keskeisiä asioita ovat oikea sijoittelu, jatkuva käyttö lämmitystoiminnolla, säännöllinen huolto ja suodattimien puhdistus. Näiden ohjeiden noudattaminen varmistaa, että ilmalämpöpumppusi toimii optimaalisesti koko talven ajan, pitäen kotisi lämpimänä ja energiankulutuksen hallinnassa.
Muistathan, että säännöllinen huolto ja oikeanlainen käyttö ovat avainasemassa ilmalämpöpumpun tehokkaassa toiminnassa myös kylminä talvikuukausina.
Muistilista ilmalämpöpumpun tehokkaaseen talvikäyttöön
- Varmista, että ilma kiertää vapaasti ulkoyksikön ympärillä
- Pidä lämmitysasetukset maltillisina
- Puhdista ulkoyksikkö lumesta
- Puhdista sisäyksikön suodattimet säännöllisesti
- Valitse Suomen olosuhteisiin suunniteltu malli
- Pidä pumppu päällä läpi talven
- Huolla ilmalämpöpumppu säännöllisesti
Usein kysyttyä ilmalämpöpumpun talvikäytöstä
Toimiiko ilmalämpöpumppu pakkasella?
Modernit ilmalämpöpumput toimivat jopa –35 asteen pakkasilla. On otettava huomioon, että ilmalämpöpumppu ei ole koskaan omakotitalon päälämmönlähde, joten älä laske kotisi lämmitystä pelkästään ilmalämpöpumpun varaan. Tehokas tapa hyödyntää ilmalämpöpumppua talvipakkasilla on säätää päälämmönlähdettä pienemmälle, ja antaa pumpun hoitaa oman osuutensa lämmityksestä. Varsinkin sähkölämmitteisissä kodeissa voit säästää kymmeniä, jopa satoja euroja kuukaudessa hyödyntämällä ilmalämpöpumppua.
Kannattaako ilmalämpöpumppu pitää jatkuvasti päällä?
Emme suosittele sammuttamaan ilmalämpöpumppu varsinkaan paukkupakkasilla, sillä laite kylmenee nopeasti ollessaan pois päältä. Kylmäkäynnistys ei tee hyvää kompressorille ja muille liikkuville osille.
Mikä lämpötila on paras talvella?
Ilmalämpöpumpun lämpötila kannattaa säätää noin 20-23 asteeseen. Korkeammat lämpötilat johtavat korkeampaan sähkönkulutuksen, jolloin lämmityksen hyötysuhde ja energiatehokkuus kärsii.
Voiko omakotitalon lämmittää pelkällä ilmalämpöpumpulla?
Leudommilla keleillä pelkkä ilmalämpöpumppu voi riittää pienemmän kodin lämmitykseen, mutta kun lämpötila alittaa –20 astetta, vaaditaan lisälämmitystä. Ilmalämpöpumppua ei ole tarkoitettu kodin päälämmönlähteeksi.